top of page

Údolí Sejfu


Jarní výlet za bílými bledulemi:


Druhá polovina března je tradičním obdobím jarních výletů za rozkvetlými bílými koberci jarních bledulí. Jednou z takových lokalit je „Údolí sejfů“ nedaleko Ústí nad Orlicí. Údolí je sevřené mezi návrší Oldřichovic a svahy Vadětína. V potůčku tekoucím v tomto údolí se vyskytovaly přírodní útvary, které připomínaly dávné sejfy vzniklé po rýžování zlata. Předpokládá se, že od tohoto slova mohl vzniknout název údolí.


Za rozkvetlými koberci jarních bledulí se vydalo několik turistů z naší obce. Výchozím bodem trasy bylo náměstí města Letohrad. Po červené turistické značce jsme vyšli k prvnímu cíli cesty, zřícenině hradu na Žampachu. Kopec, na kterém byla zřícenina hradu, byl nepřehlédnutelný. Vystoupat k hradu nebylo lehké. Škoda, že mlhavé počasí nedovolovalo, vychutnat si pěkný výhled. Pod zříceninou hradu je možné, prohlédnout si arboretum, které je součástí zámeckého komplexu, který slouží jako sociální ústav s názvem „Domov pod hradem Žampach“. Domov poskytuje služby, které jsou určeny pro zdravotně postižené osoby s mentálním postižením a eventuálně s přidruženou tělesnou nebo smyslovou vadou. V areálu je informační centrum, kde je možné zakoupit si různé předměty na památku. Klienti, kteří se pohybují po areále, se snaží poradit. Po počátečním ostychu jsme jejích rad a pomoci využili. Poté jsme se vydali po žluté turistické značce k „Údolí sejfů“. Po 8 kilometrech jsme k němu došli. To již svítilo slunce. Rozkvetlé bledule zářily na celé údolí. Bílý koberec byl dlouhý téměř kilometr. Fotoaparáty pracovaly naplno. Po nafocení této jarní krásy jsme pokračovali dále. Na konci údolí jsme přešli na zelenou turistickou značku, která nás dovedla do cíle, ke zřícenině hradu Lanšperk, kde je také stejnojmenná rozhledna.


Rozkvetlé „Údolí sejfů“ je jednou z několika lokalit, kam je možné si naplánovat takový jarní výlet. O něco blíže je lokalita „Rakovecké údolí“ na pomezí okresů Vyškov a Blansko na Drahanské vrchovině. Další takové lokality jsou Chlébské u Nedvěnice na Vysočině a Peklo u České Lípy. Rozkvetlé lokality přilákají na jaře množství návštěvníků. Všichni chtějí tu nádheru vidět, vyfotit a nabít se jarní energií z právě probuzené přírody.

Články z akcí:
bottom of page