top of page

Zimní výstup na Helfstýn

První lednovou sobotu, koná se každý rok „Zimní výstup na Helfštýn“. Je to jediná možnost, kdy je možné navštívit hrad Helfštýn v zimním období. V letošním roce se konal již 39. ročník. Na hrad se chodí hvězdicově. Každý si může zvolit trasu podle své kondice. Hodně lidí volí tradičně cestu od nádraží Českých drah v Lipníku nad Bečvou, odkud je to na hrad přibližně pět kilometrů. Někteří vycházejí jen z blízkého Týna nad Bečvou, ale ti nejzdatnější se na Helfštýn vydávají pěšky po hřebeni z Teplic nad Bečvou, Hranic nebo z Přerova.


2. ledna se na pochod vydala také skupinka 14 turistů z naší obce. My jsme si jako, start pochodu, vybrali lázeňské městečko Teplice nad Bečvou, kam jsme vlakem dojeli v 9 hodin. Z Teplic vede červená turistická značka na Helfštýn a dále do Lipníka nad Bečvou. To byla trasa našeho pochodu dlouhá 17 km. Čerstvá sněhová pokrývka a studený vítr, navodil opravdu zimní atmosféru. Nejnáročnější byly první dva kilometry, kdy trasa vedla do kopce, kolem lázeňského areálu. Jakmile jsme se dostali za Teplice nad Bečvou, trasa vedla po rovině nebo do mírného stoupání. První zastávkou, byla po 10 km, myslivecká chata U Huberta, kde bylo pro turisty připraveno teplé občerstvení. Pak už nám chyběly pouze dva kilometry k hradu Helfštýn. Na ten jsme dorazili po 12.hodině. Od ranních hodin se na Hradě střídají stovky návštěvníků. Jinak tomu nebylo i při našem příchodu. Hrad jsme si prohlédli a vydali se do Lipníka nad Bečvou na vlak, který byl cílem naší cesty.


Zimní výstup na Helfštýn je příjemnou novoroční akcí, kde je možně se setkat s příjemnými lidmi a zpříjemnit si zimní stereotyp. Dnes již trochu hektickou, protože letošního ročníku se zúčastnilo rekordních 3 901 turistů. Pokud si však vyberete méně frekventovanou trasu jako my, budete mít pocit z příjemně stráveného dne.

Články z akcí:
bottom of page