top of page

Cyklovýlet Svojanov


Nápad realizovat tenhle výlet v nás utkvěl někdy minulý rok. Celou dobu jsme přemýšleli nad různými variantami, až letos po návštěvě Opatovského šmajdu, při výstupu v rychlíkové stanici v Letovicích jsem se rozhodl dotáhnout tenhle nápad do konce. Využil jsem možnosti dopravy ČD a toho, že v blízkosti hradu Svojanova prochází hlavní železniční trať z České Třebové na Brno. Pak už nebyl problém dohodnout se na výstupním místu a mohlo se vyrazit. Původně jím měla být Březová na Svitavou, ale nakonec Karel po zkušenostech s touhle krajinou rozhodl a start posunul do Svitav, což se nakonec ukázalo jako dobrý tah.

V sobotu ráno jsme nakonec vyrazili jako čtyři mušketýři z Červenky vstříc novým dobrodružstvím. Oproti minulému týdnu nás ve vlaku přivítalo duo milých a usměvavých průvodčích, kteří nám pomohli s řešením menších problémů. Po příjezdu do Svitav nás přivítala zatáhla obloha a celkem chladné počasí. Dozvěděli jsme se, že v noci tudy prošla velká bouřka, což v důsledku mělo za následek operativní změnu trasy. Po návštěvě a společné fotce na náměstí a menších navigačních problémech, jsme nastoupili na cyklostezku 24, která nás dovedla přes Hradec nad Svitavou na okraj lesa. Dále pokračovala podobnou krajinou jako minulý týden, tedy údolím kolem železnice a řeky Svitavy. Nenáročná část etapy vedla krajinou tkz. Březovských vodovodů což je soustava dvou vodovodních přivaděčů, které z prameniště u Březové nad Svitavou zásobují pitnou vodou Brno. První zajímavá zastávka byla u zříceniny kaple Svatého Františka Xaverského, v padesátých letech minulého století zaniklé obce Muzlov. Foto a po chvíli už tu byl okraj Březové a jeho části Dlouhá, právě zde jsme měli začít stoupat k rozhledně Járy Cimrmana, ale v důsledku špatného terénu jsme museli začít improvizovat. Mírný sjezd do Brněnce a pak doprava cyklostezkou 104 směr Svojanov.

Těsně za Brněnce nás čekalo střední táhlé stoupání, které nás vyvezlo po silnici 3. třídy nad obec Vítějeves. Počasí se už začalo pomaličku probouzet, ale stále ještě převládal mírný opar, který snižoval viditelnost. Jaká škoda. Poté k naší nelibosti následovalo táhlé klesání až do Starého Svojanova, což znamenalo, že cestou zpátky se máme na co těšit. Ve Starém Svojanově určitě stojí za zmínku návštěva kostela sv. Mikuláše pocházejícího někdy ze čtrnáctého století.

Svojanov je částečná zřícenina gotického hradu, zachovalý hrad, byl postaven kolem roku 1265 železným a zlatým králem Přemyslem Otakarem II. jako jedna z nových strategických pevností k ochraně nové cesty z Litomyšle do Brna. Cesta k němu, ale byla trnitá. Turistická zelená pro nás na kole zcela nesjízdná (i když dolů jsme potkali čtyři jezdce na MTB) nás dovedla k hradní bráně. Bohužel se zde konal sobotní historický jarmark, a tak jenom malé občerstvení, povinná fotka a pak cesta domů.

Cestou zpátky jsme zase pro změnu ocenili sjezd do Brněnce, kde jsme tentokráte odbočili doleva a stále po cyklostezce 104 pokračovali na Městečko Trnávka. Hned za Brněncem však tentokráte následovalo dlouhé táhlé stoupání, které po zhruba 6 km vyvrcholilo za obcí Rudná. No, a právě zde přetrhl Libor řetěz, ale jasně dokázal, že není jen mistr "cateringu", ale i zručný mechanik a s malou pomocí Jirkových rukou a mých očí závadu rychle odstranil. Další část cesty poté neustále vedla nahoru a dolů, ale žádná dlouhá táhlá stoupání už nás nečekali. Další zmínku bych věnoval kostelu Narození Sv.Jana Křtitele, který díky záměně plánů byl určený pro Salzburk, ale byl vybudován v Křenově a pak už jen sjezd do Městečka Trnávky, na hranici "malé hané".

Cestou z Městečka na Vranovou Lhotu , údolím překrásných vrchů Bohdalovsko - Hartinkovské přírodní rezervace rozpoutal předseda cyklistické peklo a jasně potvrdil ,že forma před Šumavou jde pomalu nahoru. Dokonce ve Vlčicích musel Jirka zdůrazňovat, že konec etapy už pojedeme na pohodu. Zakoupení loštických pamlsků, zkratkou přes Doubravu ,kde jsme v jednom místě symbolicky proťali cestu našeho Josefovského pochodu , přes Hlivice nás kola dovezli do cíle.

Myslím si ,že výlet předčil naše očekávání a poukázal na další možnosti návštěvy tohohle kraje.Už teď se zabývám myšlenkou návštěvy hradu Perštejna a těším se na společnou konzultaci na tohle téma s naší " jihomoravskou spojkou" na Šumavě.

Články z akcí:
bottom of page