Po dvou letech jsme se mohli vrátit ke tradičnímu putování za Svatomartinskou husou. Začalo to v Úsově, poté přišlo Růžové údolí a nakonec Sobáčov. Letos jsme vyrazili okouknout něco z Drahanské vrchoviny v okolí Stražiska a Ptení. Pro tuto Svatomartinskou příležitost volíme spíše nenáročnou turistiku. Díky Kamile jsme mohli nakouknout do útrob Větrného mlýna v Přemyslovicích.

Mlýn holandského typu byl postavený na místě původního mlýna, který v roce 1883 vyhořel. Od této doby mlýn neprošel žádnými stavebními úpravami a jeho vnitřní vybavení se zachovalo v původní podobě. Zdivo postavené převážně z lomového kamene kryje jehlanovitá střecha krytá šindelem. Střecha je posazená na kolejnici a pomocí rumpálu s ní lze otáčet. Od roku 1907 dodnes vlastní mlýn rod Hrabalů. Po zajímavém vyprávění současného majitele se odpojila menší skupinka, která do Stražiska vyrazila po svých. My ostatní jsme nasedli zpátky do busu, který nás zavezl na okraj obce Maleny.

Tady začíná turistická modrá. Hned po startu jsme mohli obdivovat vilu Otty Wichterleho, vynálezce kontaktních čoček a silonu. Nenavštívit barokní kostel sv. Andělů strážných by byl hřích. Ten byl postavený na vyvýšeném místě uprostřed obce na místě původního hradu. Podél cesty byla roku 1854 postavena křížová cesta s obrazy J. Vyjídáčka. Nachází se zde i Lurdská jeskyně. Po krátkém zhlédnutí jsme mohli konečně vyrazit. Osobně jsem se těšil na Pampelišku. Bývalou vilku herce Ladislava Peška. Bohužel byla zarostlá jako zámek Šípkové Růženky a tak jsme toho moc neviděli.

Úvodní kilometry byly zkraje turisticky zajímavé, vše vyvrcholilo menším brodem přes Brodský potok ve Dvorském žlebu. Všichni tenhle úsek zvládli bez namočení a tak si mohli v altánku nedaleko studánky U Františka v klidu vychutnat Svatomartinské víno. Tam jsem se s částí skupiny odpojil a cestu si lehce zkrátil. K Ptenskému dvorku nás už vedla turistická žlutá. Pivní automat na okraji Dvorku to už také zabalil a tak jsme se moc nezdržovali a pospíchali do cíle cesty okolo obory Běleckého mlýna. Tam na nás čekalo dozlatova upečené husí stehýnko s červeným zelím a lokšemi jako zasloužená odměna za pěkným výletem. Už teď se můžeme těšit, kam na husičku vyrazíme příští rok.😀
