Tak tahleta "husa" se bez nadsázky opravdu povedla. Loni se šlo poprvé a to z Moravičan do Úsova. Letos Kamila navrhla přesunout výlet na zábřežsko a navštívit restauraci v Růžovém údolí, ale nepředbíhejme.
Ráno nás přivítalo na vlakovém nádraží na Července sluníčko. To ale ještě než jsme dojeli do Hoštejna zmizelo a nastalo opravdu dušičkové počasí. Stále však na listopad panovaly příjemné teploty. Po vystoupení z vlaku vedly naše první kroky směrem ke zbytkům hoštejského hradu. Ten stával na opravdu vyvýšeném místě nad obcí. Dnes po něm zůstala jen část jednoho valu, ale hlavně zde stojí empírový památník ve tvaru obelisku, postavený v letech 1844-1845 jako památník dokončení dráhy z Olomouce do Prahy. Odtud byl opravdu úžasný pohled na těleso dráhy, které prochází údolím a kostel sv. Anny.
Z Hoštejna se pokračovalo po turistické červené, která vede podél silnice na Kosov. Po dvou kilometrech se však uhlo doleva a kolem malého rybníčku, jsme začali pomalu stoupat do Drozdova. Tuhle obec proslavila bývalá rekreační osada Drozdovská pila, ležící směrem na západ v údolí řeky Březné. Na konci druhé světové války se v tomhle údolí nacházelo přibližně 300 vagónů munice. Bylo zde polní skladiště Schörnerovy armády”. Němci však pří ústupu z Drozdovské pily ničili veškerou uskladněnou munici, a tak toto malebné údolí nelítostně ničili. Nedaleko Drozdova směrem na Pivoním je v lese ukryt partyzánský bunkr, který prý nebyl nikdy gestapem objeven.
Mezi Drozdovem a Pivonínem je krajina doslova poseta různými kříži a křížky. U každého se nachází nějaká lavička sloužící k odpočinku a rozjímání. A právě u jednoho kříže jsme rozdělali letošní mladé víno. Jak jistě víte to svatomartinské se může pít až na Martina, ale husa bez vína, tak to by také nešlo.
No a pak už jen finále. Lidi o tom co nám připravili v kuchyni pod odborným dohledem Mistra Václava Šmerdu se nedá psát to se musí zažít. Na samotném talíři obrovské husí stehno a jako příloha bílé a červené zelí spolu se " zelím" s červené řepy plus houskový, bramborový s opečenou cibulkou a karlovarský knedlík. Omastek byl také zvlášť a samotný Mistr nám přišel popřát dobrou chuť. Také hned padl návrh na společnou fotku, která bude dozajista ozdobou našeho webu. Po takovém příjmu kalorií jsme měli správně jít pěšky až domů, ale už se začalo pomalu smrákat a tak jsme byli rádi, že jsme se dovalili kolem Nemilské přehrady na vlakovou zastávku v obci Lupěné, kde náš výlet skončil. Laťka svatomartinského pochodu byla pro letošek nastavena fakt vysoko a jsem zvědav co Kamila přichystá pro příští rok.
http://www.ruzoveudoli.cz/
https://pardubice.idnes.cz/i-kuchar-muze-delat-dobrou-politiku-rika-vaclav-smerda-ppq-/pardubice-zpravy.aspx?c=A130314_1899923_pardubice-zpravy_jah
. Všechny fotky také na :
https://yhnek.rajce.idnes.cz/Svatomartinska_husa_-_Hostejn%2C_Drozdov%2C_Pivonin%2C_Ruzove_udoli%2C_Lupene_2018/
Pochvala Hynkovi za super článek a fotky. Přidávám tu "nejdůležitější".