top of page

Pochod Slovackými vinohrady - 40 ročník

První říjnová sobota je, v turistickém kalendáři na jižní Moravě, každý rok vyhrazená Pochodu Slováckými vinohrady, který pořádá Klub českých turistů z Hodonína. Podruhé se na tuto turistickou akci vydali turisté z Medlova a okolí. Zájezd pořádal Spolek Turisté Medlov. Zájem předčil naše očekávání. Operativně jsme tedy zajistili ještě menší autobus, abychom uspokojili zvýšený zájem.


Předpověď počasí avizovala nádherné slunečné počasí. Předpověď nelhala a 77 turistů se těšilo na pohodovou turistiku mezi vinohrady, s ochutnáváním vína a čerstvého burčáku. Pro turisty byly připraveny čtyři trasy. Dvě trasy z Hodonína (21 a 14 km) a dvě trasy z Dolních Bojanovic (15 a 6km). Cíl všech tras byl u vinných sklepů Nechory u Prušánek. Trasy vedly kolem sklepů v Dolních Bojanovicích, Josefově a Starém Poddvorově. V loňském roce většina účastníků našeho zájezdu vycházela z Hodonína. Letos tomu bylo úplně jinak. Všichni si za začátek pochodu vybrali vinařskou obec Dolní Bojanovice. Po registraci a malém občerstvení se turisté postupně vydávali na zvolenou trasu. První zastávka byla po půl kilometru. Každého zaujala cimbálovka složená z mladých hudebníků v krojích. Cimbálovka v každém navodila příjemnou náladu do dalších kilometrů. Po pár metrech jsme se došli do „sklípkové“ ulice. Místní vinaři nabízeli burčák a vína ze své produkce. Stejně jako v loňském roce zvali turisty na prohlídku svých sklípků a rádi o víně hovořili. Na konci „sklípkové“ ulice se trasy dělily. Do leva se vydali turisté, kteří si vybrali trasu 6 km. Trasa vedla kolem sklepů v Josefově. Na druhou stranu se vydali turisté, kteří si vybrali trasu 15 km. Ta vedla přes Starý Poddvorov, větrný mlýn nad Starým Poddvorovem, Nový Poddvorov a rozhlednu Na Podluží. Rozhledna nabídla pěkný výhled na nádhernou vinařskou oblast Podluží, kterou jsou trasy pochodu vedeny. Většina účastníků byla v cíli u vinných sklepů Nechory s dostatečným časovým předstihem před odjezdem. Všichni si naplno užívali příjemnou atmosféru, stejnou jaká byla na startu v Dolních Bajanovicích. I zde hrála muzika, vinaři nabízeli své produkty a prohlídky sklípků. Čas rychle ubíhal a blížil se čas odjezdu, který byl naplánován na 17. hodinu. Museli jsme se tedy vydat k autobusům, které byly zaparkovány na odstavné louce u boží muky v zatáčce ve sjezdu z Nechor do Prušánek. Dobrá nálada nás neopustila ani v autobuse. Tím nám cesta rychle uběhla a před osmou hodinou jsme přijeli do Medlova.


Stejně jako v loňském roce, přálo pochodu nádherné počasí. Pořadatelé a vinaři se na turisty dobře připravili, byli vstřícní a příjemní. Na každém účastníkovi bylo vidět, že si pochodu užívá. Díky tomu jsme strávili na Podluží nádherné a příjemné chvíle.

Články z akcí:
bottom of page