top of page

Cyklovýlet Háčky 2017


Hačky jsou nevelká obec (cca. 100 obyvatel) nacházející se mezi obcemi Bohuslavice a Hvozd na Konicku. V obci se nachází větrný mlýn, který pochází někdy z 19 století a ten se každoročně stává místem setkání cyklistů olomouckého kraje, kteří zde zahajují cyklosezónu. Trasy nejsou nikterak určeny, spíše na plakátu jsou doporučeny startovací místa (Uničov, Olomouc, Prostějov), ale samozřejmě jde o to se tam nějak dopravit a užít si té atmosféry.


Letos jsme se rozhodli, že i náš spolek 15 ročník akce podpoří. Vyráželi jsme z našeho tradičního místa, a to od čekárny před obecním úřadem v Medlově a vydali se směrem na Královou a přes les na Mladeč. Tam jsme se sjeli a domluvili se na další trase. Nakonec jsem ustoupil od původního záměru cestě na Cholinu a začali přímo z ostrá a hezkým stoupáním do obce Měrotín, okolo bývalého areálu tanečních karnevalů "na Pindě" a po státní silnicič.373 přes Slavětín a Ješov dojeli do obce Luká, kde jsme odbočili na Bohuslavice a po malé chvíli jsme dorazili do Haček. Sraz byl v místním hostinci "Bumbálka" kde nás udivil velký počet účastníků. Po malém občerstvení a zápisu do pamětní knihy akce (my jsme byli cca. 140) jsme v doprovodu paní starostové odjeli k větrnému mlýnu, který je normálně obydlen a jen tento den se otevírá veřejnosti. Po odborném výkladu a prohlídce mlýna následovalo tradiční společné foto, no a pak už jen cesta domů.


Na zpáteční cestě jsme využili znalostí krajiny z návštěvy pochodů "konické štrapáce" a loštického tvarůžku a po známých místech jako Hvozd, krásný sjezd z Luké do Javoříčka, lesní cesta okolo Bouzova, přes Jeřmaň a Vlčice dorazili do Loštic. Tradiční návštěva obchodu s tvarůžky a pak lesem na Hlivice a cíl v Medlově.


Počasí nám nakonec přálo, nebylo sice takové teplo jako minulí víkend, ale vítr se celkem zklidňoval, sem tam vysvitlo i sluníčko a při pohybu na kole jsme se pěkně zahřáli. Pocity z výletu byli vcelku pozitivní, a tak nezbývá než doufat, že příští rok vyrazíme ještě ve větším počtu. Cyklosezóna 2017 je tímto zahájena.

Články z akcí:
bottom of page