top of page

Turisté z Medlova na „Pochodu slováckými vinohrady“


Další ročník „Pochodu slováckými vinohrady“je za námi. Pochod se vždy koná první sobotu v měsíci říjnu. Letos se konal 41. ročník. Z Medlova jsme se vydali do oblasti Podluží kolem Hodonína již potřetí. Zájem o tuto turistickou akci byl velký.

Když jsme se v neděli po zájezdu probouzeli a podívali se z okna ven, kde pršelo, nejeden z nás si řekl: "Počasí nám opravdu přálo!!!" Ještě v noci z pátku na sobotu pršelo. V sobotu ráno, jako mávnutím kouzelného proutku, nádherné slunečné počasí. Chladné, ale nádherné. Všichni v autobuse byli natěšení a nebylo jich tentokrát málo. Vždyť se přihlásilo 100 turistů z Medlova a okolí. Autobusy vyjely z medlovské návsi v 6,00 hodin. Další zastávkou byl Uničov, Litovel a Olomouc. Pak už jsme nabrali přímý směr Hodonín a Dolní Bojanovice, kde jsou místa startu. V Hodoníně jsou to trasy 14 a 21 km, V Dolních Bojanovicích mají start trasy 6 a 13 km. Stejně jako v loňském roce, i letos odstartovali všichni turisté z našeho zájezdu v Dolních Bojanovicích, z foyer kulturního domu. Když jsme z autobusu vystupovali, kolem kulturního domu se to hemžilo turisty. Podle poznávacích značek autobusů přijeli turisté z mnoha koutů naší republiky. Každý rok se zde sejde přes 2 tisíce turistů. Organizace pochodu je na výborné úrovni. Registrace tedy proběhla bez problémů a my mohli vyrazit na zvolenou trať. Hned začátek trasy nás zavedl do sklepní uličky, kde vinaři nabízí své produkty a další občerstvení. Vládne zde pohodová atmosféra, která je příležitostí k setkání se známými kamarády turisty a příležitostí k seznámení s dalšími. Rádi jsme si popovídali s kamarády z KČT Velké Opatovice, kam každý rok, první sobotu v únoru, jezdíme na jejich pochod „Opatovské šmajd“. Potěšilo nás, že do svého turistického kalendáře 2018, zařadí „Josefovský pochod“, který budeme v Medlově pořádat 17. března 2018. Už teď se těšíme na jejich návštěvu v Medlově. Atmosféra ve sklepní uličce byla parádní, ale museli jsme dál. Čekali nás další kilometry. Ti, kteří si vybrali trasu 6 km, šli k cíli k vinným sklepům Nechory, přes Josefov. Ten, kdo si vybrat trasu 13 km, šel přes Starý Poddvorov, Nový Poddvorov a rozhlednu Na Podluží. V cíli každý účastník obdržel pamětní list. Cíl, to je opět místo, kde vládne pohodová atmosféra. Turisté si jí opravdu užívají. I příjemné věci někdy končí a my se vydali k našim autobusům, které parkovaly půl kilometrů od cíle pochodu.

Že je Pochod slováckými vinohrady oblíbený mezi turisty, je vidět každý rok. S ohledem na termín konání, je takovou příjemnou tečkou za končící turistickou sezónou. Ne jinak je tomu mezi námi. Letošní ročník se všem velmi líbil. Určitě se všichni těšíme na příští ročník. Mezi tím nás však čeká, během následujícího roku, mnoho dalších turistických akcí.

Články z akcí:
bottom of page