top of page

Opatovské šmajd 2018

Pomalu se stává tradicí, že se začátkem února vydáme do Velkých Opatovic na turistický pochod „Opatovské šmajd“, který pořádají turisté z KČT Malá Haná. Letos, 10. února, jsme se do Velkých Opatovic vydali již po čtvrté. Po velkém zájmu o zájezd na „Zimní pochod SDH Bouzov“, jsme se opět rozhodli vypravit z Medlova autobus. Zájem nás nezklamal. I když některé stabilní účastníky našich akcí skolila chřipka, vyjelo na turistický pochod 32 turistů. Potěšitelné je, že naše akce oslovují turisty všech věkových skupin. Věková skladba účastníků je opravdu různá. Od 18 let až po ……… Ne, ne, ne, nečekejte, že vám prozradíme věk našich nejstarších účastnic. Nesluší se přece sdělovat věk zralých dam, které s námi jezdí na turistické akce. Jsme však rádi, že jsou součástí našeho kolektivu.

Velké Opatovice se nachází v centru mikroregionu Malá Haná, což je oblast na pomezí Čech a Moravy. Krajinu zdobí drsná Drahanská vrchovina, Boskovická brázda i Podorlická pahorkatina. Letos pořadatelé změnili trasy a na poslední chvíli přidali ještě kratší varianty, tak aby uspokojili široké spektrum turistů.

Po zaregistrování, na startu v místní sokolovně, se účastníci našeho zájezdu rozdělili na několik skupin, které si pak vybraly trasy dlouhé 10 a 17 km. Obě trasy vedly k Jevíčku souběžně. Od sokolovny se vycházelo směrem k přehradě Smolná. Tuto přehradu jsme navštívili už v minulosti, ale tentokrát byla přehrada vypuštěná a tak mohlo vzniknout raritní foto na místním molu. První stoupání vedlo od přehrady po červené turistické značce na Červený kopec, kde nás čekali dvě pietní místa. Tím prvním byl pomník letecké katastrofy z padesátých let minulého století a tím druhým, při sestupu, byl pomník obětem napoleonského tažení. V poklidu jsme pak došli až k Jevíčku, kde nás čekal jeden z mnoha mostů " Hitlerovy nedokončené dálnice", které se v oblasti nachází. Zde došlo k rozdělení tras. Trasa dlouhá 10 km pokračovala do Jevíčka, a trasa délky 17 km pokračovala po žluté turistické značce směrem na Zadní Arnoštov. Tato část krajiny je nám už známá z minulého roku, kdy jsme ji navštívili v rámci cyklovýletu Svitavy - Medlov. Před druhým stoupáním jsme prošli kolem osamoceného hřbitovního kostelíku sv. Bartoloměje, jehož historie sahá až do 13 nebo 14 století. K tomuto místu se samozřejmě pojí mnoho pověstí, což nám připomínaly informační tabule s obrázky a zajímavým příběhem. Hned za kostelíkem, těsně před vstupem do lesa se nacházelo první vyhlídkové místo s výhledem na vrcholy Drahanské vrchoviny (s obávaným Hartínkovem) a město Jevíčko. Ten den nám počasí přineslo i trochu sněhu a tak cesta lesem, na rozdíl od lednového výletu na Sovinec, nebyla tak bahnitá a tím mnohem příjemnější. Trochu jsme měli obavy z přechodu na zelenou turistickou, ale to se ukázalo jako zbytečná starost. Pořadatelé zvládli značení na velkou jedničku s pochvalou. Zanedlouho se naše skupina ocitla v obci Víska u Jevíčka, před požární zbrojnicí s vysokou věží a nedalekou zvonicí. Naštěstí zde byla také první kontrola, kde jsme v teple místní hospůdky, načerpali nové síly do dalšího pokračování. Moc to nakonec nebylo potřeba. Cesta do Jevíčka už byla totiž poklidná. V Jevíčku další „povinné“ foto před místní věží, za kterou se nacházela druhá kontrola. Při razítkování jsme se dozvěděli, že Veronika Vítková vybojovala pro naši vlast, na právě probíhající olympiádě, první medaili a tak se nám šlo do cíle ještě trochu veseleji. Z Jevíčka s námi šli také turisté, kteří si vybrali trasu dlouhou 10 km. Obě trasy šly opět souběžně. Hned za Jevíčkem nás čekal další z mostů nedokončené dálnice a kousek za ním již byla přehrada Smolná, kolem které jsme procházeli ráno. Od přehrady pak trasa pokračovala stejnou cestou jako ráno. V sokolovně na některé čekal i vysněný smažený řízek s bramborovým salátem, který je na tomto pochodu tradičním občerstvením. Byl výborný, což jenom umocňovalo dobrý pocit z návštěvy tohoto pochodu.

Co říct závěrem? Ti co nebyli a je jim po přečtení naší krátké reportáže líto, že s námi nejeli, nezoufejte. Už na začátek května plánujeme cyklovýlet touto krajinou. Pokud nejste fandy jízdy na kole, nevadí. Pro turisty v červnu vypravíme autobus na turistický pochod „Konické štrapáce“, jehož trasy nás také zavedou, z části, do regionu Malá Haná. Akcí však připravujeme více. Stačí sledovat naše internetové stránky turistemedlov.cz a přidat se k nám.

Články z akcí:
bottom of page